In de zomer van 2014 woede er in het wandelgebied rondom de Noorder IJplas een gestuurde storm. De hoge wilgen onder de hoogspanningsdraden werden omgetrokken alsof er een hevige storm in het gebied heeft gewoed.
De hoge bomen moesten hier weg om vonkoverslag van de hoogspanningsdraden en eventueel brand te voorkomen. De omgehaalde bomen blijven schots en scheef liggen zodat er een grote variatie aan open plekken ontstaat. Op voorspraak van de stadsecoloog werden de bomen niet afgezaagd en afgevoerd maar gewoon omvergetrokken. Hierdoor kon er een grotere natuurlijke variatie ontstaan. Een kleine kudde van Schotse Hooglanders, vijf koeien en een stier, begrazen het gebied. De Hooglanders gaan door deze begrazing nieuwe bebossing tegen.
De grazers blijven binnen het gebied door natuurlijke barrières, hekwerk met klaphekken en een wildrooster. De diepe Noorder IJplas is bijvoorbeeld een natuurlijke barrière. Flora en fauna zoals vossen en vogels profiteren van het nieuwe leefmilieu.
De Noorder IJplas staat binnen de Amsterdamse ecologische structuur te boek als ‘ruigte’ natuur. Met de nieuwe wildernis draagt zij bij aan de soortenrijkdom van Amsterdam. Momenteel zijn bijzondere dier- en plantensoorten te vinden, zoals de ringslang en orchideënsoorten.